Als geld geen issue zou zijn, wat zou je kiezen?

Word Jezelf! helpt je belemmeringen op te ruimen, zodat je helemaal jezelf kunt zijn. En belemmeringen over (geen) geld kunnen voelen als een beperking in je gevoel van vrijheid. Maar je gevoel over geld kun je veranderen, ook zonder dat je meer geld hebt.

Voor mij is er in de afgelopen periode al heel wat veranderd over geld. En nu ik anders tegen geld aankijk, er meer gemak mee heb, en er meer van heb, heb ik ineens een ander “probleem”. Ik heb heel veel keus! Een “luxeprobleem”, want nu mag ik kijken naar wat ik echt wil.empty_pockets 3 gecomprimeerd Hoe kom ik aan die mazzel? 😉

Eerst was geld de belangrijkste reden om iets niet te kiezen. Met het “boven-budget-criterium” kon ik minstens 75% van de mogelijkheden schrappen, zonder er verder naar te hoeven kijken. Ik hoefde niet na te denken of ik het echt wilde of niet, ik kon me er (volledig onbewust) heerlijk achter verschuilen, zowel naar mezelf toe als naar anderen. Want bijna niemand vraagt verder als je “geen geld” als reden op geeft om iets niet te doen (behalve wellicht die mensen die meer info hebben).

Als jouw standpunt jouw realiteit creëert, welk signaal geef je dan af met het verhaal: “ik heb geen geld?” Is dat het signaal dat je af wilt geven? Wat en wie trek je daarmee naar je toe? En hoe voelt dat wat je vertelt? Licht of zwaar? Krijg je tijdens jouw eigen verhaal zo’n “klompje in je maag?” Dan is het voor jou niet waar, je hebt een standpunt van een ander overgenomen en hebt het jouw standpunt gemaakt. Maar voor jou wringt dat, want het is voor jou niet waar!

TIP: als je al heel lang ergens mee zit, en het lukt niet het te veranderen, is de kans heel groot dat het niet jouw probleem is. En andermans problemen kun jij niet oplossen. Alleen teruggeven aan de oorspronkelijke eigenaar!

Een tijdje geleden vroeg ik een vriendin of zij nog naar twee gave cursussen ging die kwamen. Nee, ze ging niet, want ze had geen geld. Hmmm. Echt niet? Een behulpzame vraag in zo’n situatie is: “Als geld geen issues zijn, wat zou je kiezen?”. Door die vraag kijk je verder dan “geen geld”. We keken ernaar, ik stelde wat vragen, ze gaf alle standpunten die ze had overgenomen van anderen weer terug aan het de oorspronkelijke eigenaar (gewoon zeggen). Dat klaarde aardig op, ze had wat meer lucht rondom dit onderwerp.

En ook zij bleek zich te verschuilen achter “geen geld“. En ze geloofde het, want ze had het verhaal al zo vaak verteld. Ik stelde de vraag “Als geld niet het issue zou zijn, wat zou je kiezen?” nog eens. En haar antwoord verraste haar en mij. Want toen ze keek naar wat ze zou kiezen als geld niet meedeed in de vergelijking, bleek dat ze helemaal niet kon. Ze had al andere afspraken in haar agenda. Ze hing voor haarzelf en anderen een verhaal op, en de werkelijke redenen kwamen niet eens aan bod.

Zonder geld te verheffen tot een probleem (waarmee je de energie vastzet), kun je natuurlijk best “tijdelijk even zonder cash” zitten. Als je wilt voorkomen dat je alles aan de “geen geld-kapstok” hangt, kun je het “geld of geen geld”-vraagstuk omzeilen met de vraag “Als geld geen issue zou zijn, wat zou ik  kiezen?”. En wat wil je dan écht kiezen? Wil je het kiezen en alles in het werk stellen om het geld bij elkaar te krijgen hoe lang het ook duurt, of is het een uitspraak in het luchtledige? Een “ik wil wel, maar ik zweet zo” actie? Wacht je tot je het op een presenteerblaadje krijgt aangereikt? Geloof je er überhman on top of pile of money rechtsaupt in dat je het kunt kiezen?
Wat is er mogelijk, waar je nu geen rekening mee houdt?

Als je zegt “ik heb geen geld” is het net of het programma “Geen geld” geactiveerd wordt dat direct alle andere programma’s op non-actief zet en alle beschikbare informatie niet meer toegankelijk maakt. “Geen geld” is het enige programma dat actief is, en dat is het enige waar je op kunt focussen.

Toen die vriendin voorbij het “geen geld-programma” keek, bleek dat ze de cursus zo waardevol vond, dat ze besloot de afspraken te annuleren en op een of andere manier aan geld te komen. En het is haar gelukt! Ze zal op zoek moeten naar een ander excuus om iets af te wimpelen. Hoe wordt het beter dan dat?

Hoe kun je jouw verhaal over geen geld veranderen?
Stel wat je denkt of zegt ter discussie:  Goh, interessant standpunt dat ik daar heb! Is dat echt waar wat ik zeg / denk? Wil ik dit wel echt kiezen? En wil je alle standpunten en onwaarheden die je hebt aangenomen van anderen loslaten en teruggeven?

Als afsluiter een vraag om vaak te stellen, zonder antwoord te verwachten: Wat kan ik zijn, doen of hebben om nooit genoeg, maar altijd meer geld te hebben dan ik kan uitgeven, nu en in de toekomst?

Want als geld geen issue zou zijn, wat zou jij kiezen?


Vraag aan jou:

Wat zou jij kiezen als geld geen punt zou zijn? Heb jij ook programma’s waar je in belandt, en die tijdelijk de focus bepalen? Welke inzichten heb je gekregen door dit artikel? Heb je suggesties voor een volgend artikel?

Geef svp je reactie in het commentaar-veld hieronder. Dank je!