Hoezo, alles is een keus? Echt niet!! Of toch?

Heb je dingen die je denkt niet te kunnen veranderen? Of alleen op een ingewikkelde, onmogelijke manier? Wat als er meer mogelijkheden blijken dan jij kunt overzien?

Sinds twee en half  jaar “doe ik aan Access” (Consciousness, red ;-)). Ik gebruik de tools, doe Bars en lichaamswerk en stel (veel) vragen. En wat ik in het begin ontzettend irritant vond en me zelfs boos maakte, was de reactie van een facilitator op mijn soms-toch-wel-een-beetje-drama-verhaal: “Alles is een keus. Wat kies je?”

Hoezo wat kies je? Ik zit tot aan mijn oren in de shit, en hoezo “je hebt keus?”  Echt niet! Het is gewoon ergvreselijk zelfs, ik sta in de overleefstand en ik moet maar zien hoe ik hier door heen kom. Keus? Denk je echt dat ik dit gekozen zou hebben? … Zal ik je nu een klap op je ogen geven, of later? Pffff

Soms zeiden ze ook nog “ en geen enkele keus is fout”. Voel je de bui al hangen? Ik kon er echt niets mee, en somde in mijn hoofd alle foute keuzes met de bijbehorende gevolgen op… Niet grappig!

En nu, aardig wat training verder en inmiddels zelf zo’n (irritante?) facilitator, kan ik zeggen dat ik het ongeveer snap.

Want heb ik een keuzemoment gekregen. Een moment waarop ik kan kiezen wat ik ga doen: ga ik in de overleefstand, wordt ik boos, ga ik me gedragen alsof alles me overkomt en ik er niets aan kan doen? Of kies ik iets anders? En vraag ik bijvoorbeeld om een bijdrage van iemand en / of het universum? Wat is er nog meer mogelijk? Laat ik het boven mijn hoofd uitgroeien of luister ik naar dat kleine zachte stemmetje als het nog klein en zacht is? Of wacht ik tot het groter wordt en ik er niet meer omheen kan?

En zelfs als die keuzemomenten voorbij zijn geflitst en ik heb ze gemist, heb ik keus (en jij dus ook). Want elk moment kun je opnieuw kiezen! Je kunt kiezen dat de situatie verandert of dat je hoe dan ook lol gaat hebben. Of dat je niet in je eigen drama meegaat. (daar is zelfs een clearing voor, dus het zal wel vaker voorkomen J). Maar wat je ook kiest, het is jouw keus! En er is geen goede of foute keus. Elke keus levert een besef. Had ik al gezegd dat je steeds opnieuw kunt kiezen?

Laatst had ik het even te pakken. Ik was door een combinatie van vele cursussen en andere factoren weer even in de overleefstand terecht gekomen. En ik realiseerde me dat het hoogtepunt van de week de X-factor uitzending op vrijdag was. AU!!! Dat was een heel pijnlijke bewustwording. En ik had er een heel verhaal omheen kunnen bouwen, dat ik zo zielig was, zo moe, al die verandering etc. Ik had veel “ohhhh’s en ahhhhh’s” kunnen oogsten en de situatie onveranderd kunnen laten. Maar werkte dat voor mij?

Toen ik me weer herinnerde dat ik keus had, klaar was met mijn huidige keuze en voor andere mogelijkheden open kon staan, kon ik uit de situatie stappen waarin ik dacht gevangen te zitten. Ik vroeg om lichtere mogelijkheden. Ik wist niet hoe de verandering eruit ging zien, maar ik wist wel dat ik het anders wilde. En ik heb heel veel vragen gesteld om dit te veranderen.

Ik heb iets ander gekozen en geëist dat er leukere activiteiten en meer uitjes kwamen om dit “hoogtepunt van de week” te overtreffen. En ik heb het universum met iedereen erin verzocht daaraan bij te dragen.

En verandering hoeft niet lang te duren. De volgende dag al kresmily balloneg ik een mailtje voor een uitje en sindsdien heb ik dagjes uit, lunches, telefoontjes, seminars en andere evenementen gehad die X-factor echt overtreffen. (zelfs de finale! 😉 die heb ik met liefde gemist)

Heb jij iets waarvan je denkt dat je het niet kunt veranderen, maar wat je wel kunt veranderen? Welke andere mogelijkheden zijn er waar je nog niet aan hebt gedacht?

Wegens succes geprolongeerd: Alles in het leven komt naar me toe met gemak vreugde en glorie! Hoe zou je dag eruit kunnen zien als je dit 10x ’s ochtends en 10x ’s avonds zou zeggen?

Probeer het uit, kies en zie wat er nog meer mogelijk is. Of niet. Ook dat is een keus. En wat je ook kiest het is jouw keus! En er is geen foute keus! Je kunt altijd opnieuw kiezen.

Wat kies je?

 

Met gemak vreugde en glorie,

Elisabeth

 

In deze blog schrijf ik over hoe ik de tools uit de “ 5 dagen om je leven te veranderen” cursus in mijn leven gebruik. Deze cursus geef ik een aantal keer per jaar. Kijk op http://www.wordjezelf.net/go/886/ voor de volgende datum.