Een recept om niet te slagen, met suggesties :-)

Vanmorgen onder de douche had ik een reflecterend moment. Ik keek in gedachten naar die dingen die ik niet leek te kunnen veranderen en vroeg me af hoe dat kwam. En zoals dat vaak gaat met een vraag, kreeg ik een besef.

Ik realiseerde ik me dat ik die dingen tot een noodzaak had bestempeld. Voor ik het èèn kon doen, moest eerst het ander worden gedaan. Voor ik cursus kon geven moest ik eerst een website hebben. Behalve dat het absolute lariekoek is, heeft dit nog een gevolg. Ik had mijn vrije keus over boord gegooid, en zoals dat gaat met veel mensen : als ik het gevoel heb dat ik geen keuze heb en iets moet, krijg ik enorme weerstand en kost het me extra veel moeite om het alsnog te doen.

En mijn heldere moment duurde langer. Want als ik het helemaal snugger aanpak (niet dus), benoem ik het als een probleem. Met dat label haal ik alle lol en spel eruit, en geef ik het de energie mee van iets dat moeilijk, noodzakelijk, belangrijk, en iets dat belangrijker is dan ik. Want het moet nou eenmaal, of ik het leuk vind of niet. Wow, geen wonder dat ik die dingen niet doe.

En ik bewijs met het niet doen dat ik belangrijker en machtiger ben dan de taak die ik niet doe. Maar het voelt meer alsof ik een slaafje ben geworden. Want in plaats van het te zien als een overwinning en een weerspiegeling van mijn kracht en potentie, hangt het continue als een zwaard van Damocles boven mijn hoofd. Daarbij moet ik veel energie gebruiken om het buiten mijn bewustzijn te houden.
Woepie, een recept om niet te slagen!

Hoe kan dat anders? Dus ik ben eens gaan inventariseren en heb mezelf wat vragen gesteld.

Wat heb ik als een noodzaak bestempeld, dat als het geen noodzaak was, ik het met totaal gemak, plezier en vreugde kon doen of kiezen?

Ik ga op onderzoek en ga spelen met de vraag: Doe ik dit uit keuze of uit noodzaak?

En bij wat ik uitstel of niet doe: Heb ik het als noodzaak bestempeld? En zoja, zou ik dat willen kiezen en het alsnog veranderen?

Ik ben benieuwd wat er verandert en ik houd jullie op de hoogte.

Ik hoor het graag als jij tips, trucs, ervaringen hebt of het ook zo aanpakt. Heb je hier wat aan? Heb je vragen? Schrijf het hieronder!!

 

Wat zijn de oneindige mogelijkheden en Hoe wordt het nog beter dan dit?

Fijne dag!

Elisabeth